LECTURES ANIMALS

Com n’és, d’important, llegir i després poder parlar sobre allò que llegim. En fer-ho raonem, reflexionem, extrapolem, compartim, interpretem… I aquest és, sens dubte, el primer pas de la comprensió lectora. A més, és molt vivencial i això fa la lectura més significativa. És, doncs, un bon entrenament de la capacitat de comprensió, sobretot si llegim llibres que ens interessen.

Avui parlem de llibres on els animals són els protagonistes.

Mireu  en aquest enllaç descarregable:  «Mira que són bèsties!» Format PDF

Hi trobareu un fum de llibres per totes les edats, de més menuts a més joves i de tots els gustos i colors.

Diu així: “Els animals, des de sempre, s’han passejat còmodament, com a casa, pels paratges de la literatura infantil i juvenil i intentar de fer-ne una classificació −així com de les persones!− no deixa de ser una animalada: els que no toquen de peus a terra? Els domèstics? Els que fan por? Els que fan fàstic? Els que viuen en llibertat? Els fantàstics? Els extingits? Els mandrosos? Els peluts? Els pesats?…”

 

 

És fantàstic llegir sobre animals i aprendre’n, però per nosaltres, amants de la literatura infantil i juvenil, molt millor són encara les novel·les, els contes, les narracions curtes… Les històries aporten, a banda de llenguatge, coneixement de la realitat a través d’experiències d’altres, que mentre llegim, fem nostres. Podem entendre el món i el nostre món, ja que hi llegim relacions, emocions, pensaments…. i tot això pot ajudar el lector a entendre’s a ell mateix i als altre,s en trobar respostes per les reaccions dels personatges i interioritzar-les. La literatura té aquesta màgia.

I ara un parell de recomanacions concretes

Contes animals: 000 (INFANTIL CATALÀ): Amazon.es: Rodari, Gianni ...

  1. Contes animals. Gianni Rodari; Anna Laura Cantone (il·lustradora)
    Barcelona: Editorial Molino (grup RBA), 2009

Aquest llibre em sembla molt interessant per diversos motius.
– La personalització dels animals, és una transició del món real a l’imaginari.
– El to humorístic ens ajuda a entendre els dobles sentits interpretar-los i ser capaç d’incorporar-los a la nostra realitat.
– Gianni Rodari és un dels grans genis de la imaginació en la literatura, només per això ja tenim garantit un temps de plaer i d’immersió a un llenguatge fantàstic (les bones traduccions hi fan molt, és clar)

 

  1. Llegiu aquesta ressenya:https://www.clijcat.cat/faristol/critica/Aixo-va-ser-i-fou

La poesia és fantàstica per treballar la comprensió de lectures breus amb un nivell de llenguatge molt acurat i hauria de ser present a totes les aules i totes les cases. D’altra banda, fer-ne una lectura en veu alta (compartida si es pot) és ben positiu en molts sentits: atenció expressió, pèrdua de vergonya, potenciar el volum de la veu…

Bé, aquestes són algunes propostes però de ben segur en podríem trobar més. Al meu entendre, el més important és que llegint gaudim de la lectura i si a més podem compartir-la, encara que només siga de tant en tant, aleshores el profit es multiplica.
Pense que ara a l’estiu és bo que ens allunyem una mica dels objectius més acadèmics (resums, esquemes, feina…) cal llegir per plaer.

I, ja ho sabem, la literatura aporta, a més a més, coneixement del món!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s